Iedere Everest beklimmer krijgt vroeg of laat te maken met fysiekeproblemen. Hoesten is iets waar iedereen last van krijgt. Door de extreem droge en koude lucht, raken vroeg of laat je longen geïrriteerd. Er zijn zelfs gevallen bekend, waar het hoesten een gebroken rib heeft veroorzaakt. De hygiëne kan een groot probleem zijn op hoogte. Het is essentieel dat je jezelf goed verzorgt. Handen wassen en wondjes op tijd verzorgen. Een infectie is snel opgelopen en lastig te bestrijden. Medicijnen werken niet goed meer op deze hoogte. De zon heeft op hoogte een intense UV straling. Je huid moet hier optimaal tegen beschermd worden. Zonder zonnebril in de sneeuw klimmen leidt binnen korte tijd tot sneeuwblindheid. In het beste geval ongemakkelijk, in het slechtste geval kun je door je tijdelijke blindheid de berg niet meer afkomen. Bij temperaturen tot -50 graden kan bevriezing natuurlijk ook een groot probleem zijn. Met name de wind kan verraderlijk zijn. Wachten in een klimpassage, met dik bloed door de hoogte, kan grote gevolgen hebben. Goed drinken en zo min mogelijk je handschoenen uittrekken helpt het risico op bevriezingen te beperken. Naast de fysieke gezondheid is er natuurlijk ook nog de mentale gezondheid. Misschien is dit wel één van de moeilijkste dingen tijdens een expeditie. Een expeditie duurt al snel 8 weken. 80% van deze tijd ben je aan het wachten. Wachten op goed weer, wachten op de volgende klimronde, wachten tot je weer beter bent. Tijdens zulke periodes is het maar wat makkelijk om in zak en as te raken. Waarom doe ik dit? Iedereen gaat hier anders mee om. ‘Persoonlijk zorg ik voor zoveel mogelijk afleiding om me heen. Mensen tegen je wie je wat te zeggen hebt. Een volle iPod en een portable playstation om de tijd te doden. Ook lekker eten helpt. Je kunt niet genoeg snoep en chocolade bij je hebben. De extra kilo’s raak je wel weer kwijt!’
Weer
Een weeromslag op grote hoogte kan fatale gevolgen hebben. Het is daarom van cruciaal belang om over een goed weerbericht te beschikken. Vanuit Nederland wordt dagelijks per email een zeer gedetailleerd weerbericht verstuurd. Via een laptop met satellietverbinding wordt dit bericht geanalyseerd vanuit het basiskamp. Via de walkietalkie wordt contact gehouden met de hoogste kampen, zodat een weeromslag snel gemeld wordt.
Risico’s
Het beklimmen van de Mount Everest brengt risico’s met zich mee. Qua ongevalstatistiek scoort de Everest laag in vergelijking met andere 8000-ers. Op de gevaarlijkste 8000-er, de Annapurna, komt maar liefst 41% van de topbeklimmers om. De veiligste berg is de 8000-er die ik in 2009 tot 7500 meter heb beklommen, de Cho Oyu met 2,5%. Van iedere 8000-er worden klimstatistieken bijgehouden tot in detail. Hierin is terug te vinden waarom mensen zijn omgekomen. Hieruit kan een belangrijke les getrokken worden. Bij de grootste risico’s moeten beheersmaatregelen genomen worden, om de kans op een ongeval te verkleinen. Wat overblijft is het restrisico, waar je simpelweg ja of nee tegen moet zeggen.
Recente reacties