PPPffffffffff, PPPffffffffff, PPPffffffffff. Langzaam stroomt de zuurstof mijn hoogtetent in. Alsof de zee mijn tent in spoelt. Zo’n 10 uur per dag breng ik er in door. Het gaat ervoor zorgen dat ik straks makkelijker aan de extreme hoogte wen. Het vergroot mijn veiligheid en kans op de top van de Everest in 2015. Het is zoeken naar de beste manier om de tent in te zetten. De wetenschap heeft de antwoorden (nog) niet. Tot nu wordt een hoogtetent vooral gebruikt door een bepaald type duursporters. In de zuurstoftent van Michael Jackson kwam juist meer zuurstof om het verouderingsproces tegen te gaan. Word ik dan nu versneld oud J?
Details… ze kunnen het verschil maken tussen de top of niet. Tussen leven en dood. Ik focus mijzelf daarom enorm op die details. Soms op het obsessieve af. Een klimexpeditie is wat dat betreft soms net een schaakspel. Een paar zetten vooruit denken maakt het verschil.
Ik wil onafhankelijk zijn. In staat om mijn eigen spullen te dragen. Om de route te vinden als het mistig is, in staat te zijn om af te dalen ook zonder vast touw. Een goede klimtechniek hebben. Je weet maar nooit…Ik wil weten welke medicijnen ik nodig heb als het fout gaat.Ik wil een eigen satelliettelefoon te hebben en mijn eigen mails te kunnen sturen.
De laatst in de problemen
Sport draait vaak om het afleggen van een afstand in een bepaalde tijd. De snelste wint! Bij bergsport is dat anders. Het doel is de top en weer veilig terug. Of je die dag als 1e of 37ste bovenkomt is niet belangrijk. Natuurlijk staat snelheid wel voor veiligheid. Hoe korter in een potentieel gevaarlijk gebied, hoe veiliger. Maar het komt niet aan op een paar minuten.
Ik hoef niet dus niet de allersnelste te zijn. Dat betekent niet dat ik mijn training niet serieus neem. Dat doe ik wel! Hardlopen, zwemmen, fietsen en krachttraining,dag in, dag uit. Ik doe dat omdat ik de laatste klimmer wil zijn die in de problemen komt als de omstandigheden zich tegen mij keren.
Balans is belangrijk bij klimmen. Een sterke geest én een sterk lichaam. Wat heb je aan doorklimmen als je dat lichamelijk eigenlijk niet meer aankan? Als slachtoffer nummer zoveel achterblijven met je sterke geest? Het is een heel dun lijntje tussen een bikkel zijn en de top halen of een eigenwijs zijn die alle signalen negeert.
Iedereen komt ver uit de comfortzone om de top te halen. In meer of mindere mate uitgedroogd en met een zo goed als lege maag vertrekt de gemiddelde klimmer vanaf Camp 4 naar de top. Niemand voelt zich lekker op de Everest. Het is per definitie hoger dan een andere berg, dus iedereen verlegt zijn grenzen. Op het werk zou ik mij misschien ziek melden in die staat, op 8000 meter gelden andere wetten.
Paardenvoer
Op hoogte verandert je smaak. Maar iets wat ik in Nederland al vies vind, wordt daar niet ineens lekker. Met dat in het achterhoofd heb ik al eens diverse merken gevriesdroogd eten gekocht en geserveerd aan vrienden die voor een vers dineetje dachten te komen J. Van paardenvoer tot vieze, zure kleffe pasta. Mountainhouse Pasta Bolognese bevalt het beste. Gevriesdroogde chocolademousse is ook een aanrader. Daar koop ik er dan ook gelijk een stuk of tien van. Variëren kan thuis wel weer!
Simultaan schaken tegen Kasparov en Fisher en co.
Mijn schaakspelletje op de details valt in het niets met wat bijvoorbeeld een paar hele knappe koppen op het UMC aan het doen zijn. Over de genetische basis van ALS is steeds meer bekend. Maar de basis vinden is slechts de eerste stap. Dan moet er nog een medicijn komen om de ziekte te vertragen, of beter nog, te genezen. Ook hier worden belangrijke stappen gezet. Dat is pas schaken op meerdere borden! TW001, TW002, TW003 en TW004 zijn de werknamen van de medicijnen die misschien wel het verschil gaan maken. TW001 kan al in 2017 op de markt komen en heeft als doel de ziekte aanzienlijk te vertragen. De overige medicijnen kunnen binnen vier tot zes jaar op de markt komen. Maar net als bij topsport gaat niets vanzelf.
Ook u kunt wat doen! Uw donatie is meer dan welkom via www.projectmine.com. Meer informatie over de medicijnontwikkeling is terug te lezen op www.treeway.nl
Recente reacties