Toeristen Mount Everest bekogelen helikopters
Toeristen staan in de rij voor een helikopter naar het vliegveld van Kathmandu.
Opgelucht haalden ze gistermorgen adem, de 2500 gestrande toeristen in het gebied rond de Mount Everest. Na vijf dagen slecht weer, waardoor vluchten naar de bewoonde wereld uitvielen, verscheen eindelijk de zon en kon de evacuatie beginnen. Niet voor iedereen, weten Roelf Jan Duin (34) en Jan Rienk Lolkema (33) uit Amsterdam.
De twee vrienden strandden zaterdag in het bergdorpje Lukla aan de voet van de ruim achtduizend meter hoge Mount Everest, maar mochten tot hun verbazing als een van de eersten inchecken voor hun terugvlucht naar de Nepalese hoofdstad Kathmandu. 'We zijn door een muizengaatje gekropen,' zegt Duin tegen het AD.
In totaal werden gisteren twintig van die vluchten uitgevoerd, zo verklaarden de Nepalese autoriteiten. Normaal zijn dat er in het hoogseizoen 52 per dag. Duin: 'Toen de lucht maandagmorgen opklaarde, ontstond er dan ook een run op plaatsen in de toestellen, die plaats bieden aan zestien personen. Dat leidde tot chaotische taferelen en gefrustreerde reacties van mensen die al vijf dagen wachtten.'
Slechts enkele toeristen wisten voor 4000 dollar een helikopter te charteren, weet de Nederlander. 'Pechvogels die dat bedrag niet konden betalen, zouden uit pure frustratie en woede helikopters hebben bekogeld met stenen.'
Onder de achterblijvers bevindt zich volgens hem een landgenoot die dringend terug moet naar Nederland, voor een begrafenis. 'Heel treurig dat zo iemand geen voorrang krijgt,' vindt Duin.
Nepalezen willen wc's op Mount Everest
Redactie − 13/10/11, 13:46
De Mount Everest. © ANP
Een Nepalese milieuorganisatie vraagt aan de autoriteiten om mobiele toiletten te plaatsen op de Mount Everest. De organisatie hoopt hiermee te voorkomen dat alpinisten het zogenaamde 'dak van de wereld' verder vervuilen. 'Menselijke uitwerpselen zijn er een groot probleem. Mijn advies is dat als er toiletten beschikbaar zijn, dat deze ook gebruikt zullen worden', aldus Phinjo Sherpa, van de milieuorganisatie Eco Himal.
Bijna 4000 alpinisten hebben sinds 1953 de berg al beklommen, met als resultaat een enorme berg afval, waardoor de Everest ook wel eens de 'hoogste vuilnisbelt van de wereld' genoemd wordt.
Opruimen
Volgens Phinjo Sherpa kadert het voorstel voor mobiele toiletten in een omvangrijk plan om het afval op de berg terug te dringen. Eco Everest Expedition, een collectief van Nepalese organisaties die ijveren voor het behoud van de berg, hebben sinds 2008 al 13 ton afval, 400 kilo menselijke uitwerpselen en vier lichamen van de berg gehaald. Er bevindt zich minstens nog 10 ton vuilnis op de Mount Everest.
Klim naar Everest grotendeels ijsvrij door global warming
De klim naar de top van 's werelds hoogste berg, de Mount Everest, is als gevolg van global warming de jongste jaren een stuk makkelijker geworden. Sherpa's en alpinisten die de berg goed kennen, zeggen dat als het zo doorgaat de klim snel helemaal ijsvrij zou kunnen zijn. Dat meldt de Engelse krant The Guardian.
De sherpa's en alpinisten deden hun verhaal (en illustreerden het met foto's die verschillende decennia teruggaan) op een bijeenkomst in Kathmandu, waar wetenschappers momenteel het dramatische wegsmelten van gletsjers in de Himalaya in kaart proberen te brengen. Ze vrezen dat een kwart van de wereldbevolking gevaar loopt door de alarmerende snelheid waarmee de ijsmassa verdwijnt.
Dat kwart van de wereldbevolking is immers afhankelijk van water uit de Gele Rivier, de Yangtze, de Mekong, de Brahmaputra, de Ganges en de Indus. Dat zijn allemaal rivieren die gevoed worden door smeltwater uit de Himalaya. Vorig jaar nog gebruikten klimaatsceptici de commotie rond een rapport van de Verenigde Naties om de opwarming van ons klimaat in twijfel te trekken. In dat rapport stond verkeerdelijk dat alle gletsjers tegen 2035 verwenen zouden zijn. Eigenlijk zal dat 'pas' tussen 2050 en 2100 werkelijkheid worden.
Sneeuwgrens
De sherpa's vertelden dat ze tijdens hun leven hebben gezien hoe de sneeuwgrens met bijna 2.000 meter is opgeschoven. 'Toen ik begon te klimmen bleef de sneeuw in de buurt van mijn dorp op een hoogte van 3.750 meter het jaar rond liggen. Tegenwoordig moet je al naar 5.500 meter om dat fenomeen te zien', getuigde één van hen. 'Ons dorp kent nu zelfs lange periodes van droogtes. Vroeger gebeurde het wel eens dat we enkele maanden geen neerslag zagen, maar nu lopen die periodes op tot zeven maanden.'
Zwarte vlieg
Sherpa Dawa Steven was aan het uitrusten in een basiskamp van de Everest toen hij opeens iets hoorde zoemen. Samen met enkele kompanen zocht hij waar het geluid vandaan kwam. Het bleek een zwarte vlieg te zijn. Dat was enkele jaren geleden volledig ondenkbaar, aangezien geen enkel insect toen kon overleven op een hoogte van 5.360 meter. Ook Steven All, Nepalexpert aan de Universiteit van West-Kentucky, heeft een soortgelijk verhaal. Toen hij vorig jaar de Everest beklom, kon hij het merendeel van de tocht zonder stijgijzers doen omdat er zo weinig rotsen door ijs bedekt werden.
Sneeuwvrij
Het verhaal van de Mount Everest is een wereldwijd fenomeen. Tot vorige week smolt het Arctische ijs af, maar ondertussen is de zomer voorbij en is het ijs opnieuw aan het aangroeien. Een proces waardoor er jaar na jaar minder ijs overblijft. Ook dit jaar werd er weer een record bereikt. Nog nooit is er zo weinig ijs gezien aan de polen. De Kilimanjaro, de grootste berg van Afrika, zou binnen de tien jaar al sneeuwvrij zijn, terwijl dat met de Pyreneën tegen het midden van de eeuw het geval zal zijn. Tegen die tijd zal ook 75 procent van de Alpengletsjers verdwenen zijn.
Klimmer vindt lichaam beste vriend op top Mount Everest
Een Britse bergbeklimmer heeft het bevroren lichaam van zijn beste vriend gevonden op de top van Mount Everest. Die is vorig jaar overleden nadat hij de top bereikt had.
Peter Kinloch ging de uitdaging aan om de hoogste top van ieder van de zeven continenten te beklimmen. Mount Everest had hij vorig jaar overwonnen, maar de afdaling liep mis. Het weer was erg slecht en Kinloch overleefde de tocht niet. Sherpa's probeerden Kinloch nog te helpen, maar door de vallende duisternis moesten ze de Britse klimmer achterlaten.
De 44-jarige Rodney Hogg was een vriend van Kinloch en hij bereikte onlangs de top van de Everest voor het goede doel. Daar stuitte hij op het lichaam van zijn overleden vriend. 'Zijn lichaam was perfect bewaard gebleven in het ijs', zegt hij in The Independent. 'Toen ik hem zag, wist ik meteen dat het Peter was. Je kon zijn gezicht zien. Het leek net of hij op zijn rug een dutje lag te doen in het ijs.'
Het lichaam van Kinloch ligt nog steeds op de top van Mount Everest. 'Het was te gevaarlijk om naar hem toe te klimmen. Ik had daarom een emotioneel moment op de top van waaruit ik hem mijn laatste groet gaf.' Het lichaam van Kinloch is door zijn medeklimmers aan de flank vastgemaakt. Door de ijskoude temperaturen zal het lijk niet snel ontbinden.
Achtduizend kilo afval van Mount Everest gehaald
Tijdens een grote opruimactie is deze week 8.110 kilo aan afval van de Mount Everest gehaald. Het gaat om de grootste berg afval die ooit van 'het dak van de wereld' is verwijderd.
Er ligt nog eens 50 ton afval op de Everest
Experts
Een team van 29 Nepalese alpinisten werkte zes weken aan de jaarlijkse schoonmaak van de hoogste berg (8.848 meter) ter wereld.
Zuurstofflessen, tenten en klimmateriaal werden naar beneden gehaald. Ook delen van een helikopter behoorden tot de afvalresten.
Van het kamp naar de stad
'Negentien mensen werkten zeven uur per dag of meer op de Everest om afval naar beneden te halen', verklaarde Sherpa Pasang, coördinator van het team. Volgens Pasang werd er gemiddeld per persoon 30 kilo afval per dag naar beneden gehaald.
De alpinisten verzamelden het afval in het kamp, waarna 75 jaks en 65 sjouwers alles naar de stad Namche Bazaar brachten.
50 ton afval
Nu duizenden kilo's afval van de berg zijn verwijderd, is het einde nog niet in zicht. Experts schatten dat nog eens 50 ton afval op de Everest blijft liggen.
Sinds 1953 hebben meer dan 5.000 mensen de Everest bedwongen. 250 alpinisten kwamen op de berg omgekomen. Hun overblijfselen werden op de top achtergelaten. (Suzanne Borgdorff)
Super Sherpa' staat voor 21e keer op top Mount Everest
UPDATE Een Nepalees heeft zijn eigen record van grootste aantal beklimmingen van de Mount Everest gebroken. De 51-jarige Apa Sherpa bereikte voor de 21e keer de top van de hoogste berg ter wereld, meldde een woordvoerder van de organisatie die de expeditie heeft georganiseerd.
Apa Sherpa, die ook wel Super Sherpa wordt genoemd vanwege het ogenschijnlijke gemak waarmee hij steeds weer de top van de 8845 meter hoge berg beklimt, is 51 jaar oud. De eerste keer dat Apa Sherpa de top bereikte was op 10 mei 1990. De 21e keer was onder zeer gunstige weersomstandigheden.
Apa Sherpa, die in de Verenigde Staten leeft, bereikte de top via de South East Ridge-route. Dit is de route waarlangs de Nieuw-Zeelander Sir Edmund Hillary en Sherpa Tenzing Norgay in 1953 als eersten de top van de Mount Everest bereikten.
De 21e keer dat Apa Sherpa de top beklom, stond in het teken van klimaatverandering en de schadelijke effecten daarvan op het milieu. Door de opwarming van de aarde smelten de gletsjers op de toppen van bergen in snel tempo.