Hieronder vindt u een routebeschrijving van kamp tot kamp op de Tibetaanse kant van de Mount Everest.
Basecamp – Intermediate camp - Tijd ca 5 uur
Het is lange wandeling van het Basiscamp (BC) naar het Advanced basecamp (ABC). Meestal wordt er de eerste keer een tussenkamp opgezet, het Intermediate camp (IC). Geacclimatiseerd kan de route in één keer gelopen worden.
Het pad verandert in de loop van het seizoen door het smelten van de gletsjer. Als eerste moet een groot vlak plateau overgestoken worden in oostelijk richting, waar een zandachtig pad loopt. Het pad loopt tussen de zijkant van de gletsjer en de bodem van de morene. Het eerste gedeelte is nagenoeg vlak, in totaal worden er 100 hoogtemeters gewonnen in ongeveer anderhalf uur tijd.
Vervolgens gaat het pad stijl omhoog naar “links”. Sommige stukken zijn smal en luchtig. De Everest zelf is nu niet meer te zien en ligt achter de Changtse.
Vervolgens kom je weer in open terrein dat het Yak camp wordt genoemd. Vervolgens loopt de route langs de rivier in een gebied met kleine meertjes. De route gaat verder over een vlak gedeelte met zanderig ondergrond. In de verte zijn de haaienvin vormige ijstorens te zien, waar het Intermediate Camp ligt.
Intermediate camp – ABC – Tijd Ca 5 uur – 600 hoogtemeters
De route van IC naar BC is rechttoe rechtaan. Na vertrek vanuit het IC kamp moet er geklommen worden naar het hoogste punt van de centrale morene. Daarna loopt het pad naar beneden en loop je parallel aan het ijs, vervolgens wordt een riviertje overgestoken waarna je op een open vlakte komt. Met wat geluk vind je hier Tibetaanse herders van wie je een blikje cola kunt kopen. De route slingert verder over smalle heuvels door een gebied met kleine riviertjes. Je loopt in feite nu rond het kleine zusje van de Everest, de Changtse (7543). Na een draai van 90 graden komt de Everest weer in zicht. Vanaf hier is het nog
ABC (6370 mtr) naar de Northcol (6960 mtr)– Tijd ca 5 uur – 600 hoogtemeters
De Nortcol is het laagste punt tussen de Mount Everest en de Changtse. Het is een behoorlijke opgave om in een keer naar de Northcol te klimmen. Meestal wordt eerst een keer tot halverwege de col geklommen ter acclimatisatie. De klim naar de Northcol is ook het moment dat het beklimmen ‘echt’ begint.
De route slingert na het ABC richting de col. Het pad wordt smaller en loopt vlak langs het ijs, recht op een rotswand af. Daarvoor gaat het pad naar links, waarna je op de gletsjer uitkomt. Op dit punt moeten de stijgijzers voor het eerst ondergebonden worden. Het eerste gedeelte is glooiend, hier zitten nog geen vaste touwen. Het grootste gedeelte van de klim is niet al te steil. Qua condities kan het hier op de Western CWM lijken, door de reflectie van de zon op sneeuw en ijs word je hier soms levend geroosterd. Anderzijds kan een donspak hier ook hard nodig zijn als de omstandigheden tegen zitten. Het is een omgeving van extremen. In het eerste deel win je snel 150 hoogtemeters, waarna het weer vlakker wordt. Dan volgt een passage van
Vanaf deze plaats is het nog een uur klimmen naar de Northcol. Het terrein wordt weer steiler, naar het einde wordt het ijs weer bijna verticaal. Voordat de Northcol bereikt wordt, moet nog een grote gletsjerspleet overgestoken via twee ladderdelen. Je bent nu op de Northcol.
North Col C1 (6960 mtr)– camp 2 (7650 mtr) –
Je klimt vanaf de Northcol over een graat naar Camp 2. De graat is blootgesteld aan de elementen. De wind heeft vrij spel, het kan gemeen koud zijn. Gelijk na de tenten beginnen de vaste touwen. In een rechte lijn klim je nu omhoog en win je 600 hoogtemeters. Het terrein wordt langzaam steeds steiler. Camp 2 is geen ruime vlakke plek. Alle plekken zijn steil en stenig, vaak kan er hooguit een tent op een bepaalde plaats neergezet worden. Het kamp is daar verspreid over een groter gebied. Gemiddeld genomen is de hellingshoek maar 45 graden.
Van Camp 2 (7650mtr )naar Camp 3 8250 mtr(high Camp)
Vanaf het moment dat ik kamp twee verlaat begin ik met zuurstof gebruiken, met een stroomsnelheid van
Van high camp naar de top. 10 uur omhoog, 5 uur omlaag. 600 hoogtemeters
De vertrektijd voor de toppoging is meestal rond 00.00. De route gaat diagonaal verder door een sneeuwveld. Het veld eindigt bij een zes meter hoge rotsmuur. De eerste rotspassage die beklommen moet worden. Je bent nu aan het begin van de ‘exitcracks’ , een verzameling rotsgeulen die naar de topgraat lopen op
De route naar de thirth step is makkelijk en vlak, de graat is hier smal. De thirth step is